5.7 Vzdělávací oblast Člověk a svět práce
5.7.1 Vzdělávací obor Člověk a svět práce
NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU: PRACOVNÍ ČINNOSTI
5.7.1.1 Charakteristika vyučovacího předmětu
Obsahové vymezení:
Předmětu Pracovní činnosti je realizován obsah vzdělávací oblasti Člověk a svět práce, který je v RVP ZV rozdělen na 1. stupni na čtyři tematické okruhy: Práce s drobným materiálem, Konstrukční činnosti, Pěstitelské práce, Příprava pokrmů, které jsou pro školu povinné.
Předmět Pracovní činnosti postihuje široké spektrum pracovních činností a technologií, vede žáky k získání základních uživatelských dovedností v různých oborech lidské činnosti a přispívá k vytváření životní a profesní orientace žáků.
Koncepce předmětu vychází z konkrétních životních situací, v nichž žáci přicházejí do přímého kontaktu s lidskou činností a technikou v jejich rozmanitých podobách a širších souvislostech a cíleně se zaměřuje na praktické pracovní dovednosti a návyky a doplňuje základní vzdělání o důležitou složku nezbytnou pro uplatnění člověka v dalším životě a ve společnosti. Tím se odlišuje od ostatních předmětů a je jejich určitou protiváhou. Je založen na tvůrčí myšlenkové spoluúčasti žáků.
Do výuky je zařazena dopravní výchova (Dopravní výchova – Příloha 1), žáci se seznamují se světem financí (Finanční gramotnost – Příloha 2), osvojují si bezpečné chování a vzájemnou pomoc v různých životních situacích (Ochrana člověka za mimořádných událostí – Příloha 3).
Žáci se učí plánovat, organizovat a hodnotit pracovní činnost samostatně i v týmu, jsou vedeni k dodržování zásad bezpečnosti a hygieny při práci. V závislosti na věku žáků se postupně buduje systém, který žákům poskytuje důležité informace ze sféry výkonu práce a pomáhá jim při odpovědném rozhodování o dalším profesním zaměření.
Časové vymezení:
-
ročník – 1 hodina
-
ročník – 1 hodina
-
ročník – 1 hodina
-
ročník – 1 hodina
-
ročník – 1 hodina.
Organizační vymezení:
Výuka probíhá ve třídě, na školní zahradě + projekty.
Průřezová témata:
Osobnostní a sociální výchova (OSV)
Osobnostní rozvoj
OSV1 Rozvoj schopnosti poznáván: Cvičení smyslového vnímání, pozornosti a soustředění, cvičení dovednosti zapamatování, řešení problémů, dovednosti pro učení a studium
OSV4 Psychohygiena: Dovednosti pro pozitivní naladění mysli a dobrý vztah k sobě samému; sociální dovednosti pro předcházení stresům v mezilidských vztazích; dobrá organizace času; dovednosti zvládání stresových situací (rozumové zpracování problému, uvolnění-relaxace, efektivní komunikace atd.); hledání pomoci při potížích
Environmentální výchova (EV)
EV2 Základní podmínky života: živá a neživá příroda: Voda (vztahy vlastností vody a života, význam vody pro lidské aktivity, ochrana její čistoty, pitná voda ve světě a u nás, způsoby řešení); ovzduší (význam pro život na Zemi, ohrožování ovzduší a klimatické změny, propojenost světa, čistota ovzduší u nás); půda (propojenost složek prostředí, zdroj výživy, ohrožení půdy, rekultivace a situace v okolí, změny v potřebě zemědělské půdy, nové funkce zemědělství v krajině; ochrana biologických druhů (důvody ochrany a způsoby ochrany jednotlivých druhů); ekosystémy – biodiverzita (funkce ekosystémů, význam biodiverzity, její úrovně, ohrožování a ochrana ve světě a u nás); energie (energie a život, vliv energetických zdrojů na společenský rozvoj, využívání energie, možnosti a způsoby šetření, místní podmínky); přírodní zdroje (zdroje surovinové a energetické, jejich vyčerpatelnost, vlivy na prostředí, principy hospodaření s přírodními zdroji, význam a způsoby získávání a využívání přírodních zdrojů v okolí)
EV3 Lidské aktivity a problémy životního prostředí: zemědělství a životní prostředí, doprava a životní prostředí, dlouhodobé programy zaměřené na růst ekologického vědomí veřejnosti (Den Země)
EV4 Vztah člověka k prostředí: Naše obec (přírodní zdroje, jejich původ, způsoby využívání a řešení odpadového hospodářství, příroda a kultura obce a její ochrana, zajišťování ochrany životního prostředí v obci - instituce, nevládní organizace, lidé); náš životní styl (spotřeba věcí, energie, odpady, způsoby jednání a vlivy na prostředí); prostředí a zdraví (rozmanitost vlivů prostředí na zdraví, jejich komplexní a synergické působení, možnosti a způsoby ochrany zdraví)
5.7.1.2 Výchovné a vzdělávací strategie vyučovacího předmětu Pracovní činnosti
Výuka přispívá k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáka takto:
Kompetence k učení
Učitel:
-
přesně stanovuje postup a výsledek samostatné práce,
-
umožňuje žákům získávat různými způsoby informace o dalším studiu a povoláních.
Žák:
-
plánuje, organizuje a řídí vlastní práci,
-
chápe důležitost dalšího studia a celoživotního učení,
-
efektivně využívá získané informace v praktickém životě,
-
vytvářejí si pozitivní vztah k práci.
Kompetence k řešení problemů
Učitel:
-
poskytuje potřebné informace,
-
vede diskusi žáků při řešení problémů,
-
dává žákům dostatečný prostor pro samostatnou tvořivou práci.
Žák:
-
činí uvážlivá rozhodnutí, je schopen je obhájit,
-
uvědomuje si zodpovědnost za svá rozhodnutí,
-
výsledky svých rozhodnutí zhodnotí.
Kompetence komunikativní
Učitel:
-
průběžně seznamuje žáky s potřebnými texty, práce žáků je závislá na porozumění textům.
Žák:
-
rozumí různým typům textů a záznamů, hlavně schematickým nákresům, technickým výkresům, využívá je pro samostatnou práci i pro aktivní zapojení do práce ve skupině.
Kompetence sociální a personální
Učitel:
-
přesně vymezí rozsah práce pro skupinu žáků,
-
pomáhá rozdělit pracovní role ve skupině,
-
poskytne pomoc, pokud o ni žáci požádají,
-
zhodnotí práci skupiny i jednotlivých členů.
Žák:
-
účinně spolupracuje ve skupině,
-
pozitivně ovlivňuje kvalitu společné práce přijetím role ve skupině,
-
v případě potřeby poskytne pomoc nebo o ni požádá,
-
respektuje různé postupy a hlediska,
-
dokáže si z nich vzít poučení,
-
vytváří si pozitivní představu o sobě samých.
Kompetence občanské
Učitel:
-
při vhodných příležitostech seznamuje žáky s problémy životního prostředí,
-
vštěpuje žákům principy chování vedoucí k trvale udržitelnému rozvoji.
Žák:
-
chápe základní ekologické souvislosti a environmentální problémy,
-
rozhoduje se v zájmu podpory a ochrany zdraví a trvale udržitelného rozvoje
Kompetence pracovní
Učitel:
-
seznámí žáky s bezpečností práce,
-
dbá na to, aby používané nástroje a vybavení nebyly poškozené nebo nebezpečné,
-
žáky informuje o dalších možnostech studia.
Žák:
-
používá bezpečně a účinně materiály, nástroje a vybavení,
-
dodržuje vymezená pravidla,
-
při pracovní činnosti chrání své zdraví a zdraví druhých,
-
využívají získané znalosti a zkušenosti k vlastnímu rozvoji i k přípravě na budoucnost.
5.7.1.3 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Pracovní činnosti
PRACOVNÍ ČINNOSTI - 1. – 3. ROČNÍK (1. období) |
|||
Školní ročníkový výstup |
Učivo |
Průřezová témata, mezipředmětové vztahy |
|
Práce s drobným materiálem |
OSV 1, OSV 4, |
||
- mačká, trhá, lepí, stříhá, vystřihuje, překládá a skládá papír - vytváří jednoduché prostorové tvary z papíru |
- papír |
EV 2, EV 3, EV 4 |
|
- vytváří jednoduché prostorové tvary z modelovací hmoty |
|||
- stříhá a lepí textilie |
- textil |
||
- navléká, dotváří, opracovává a třídí přírodní materiál |
- přírodniny |
||
- pracuje podle slovního návodu nebo předlohy |
|||
Konstrukční činnosti |
|||
- sestavuje dle své fantazie jednoduché i složitější stavebnicové prvky, montuje a demontuje stavebnice |
- práce se stavebnicemi např. Merkur, Seva, Lego, Seva 2 |
||
Pěstitelské činnosti |
|||
- vyrábí kalendáře ročního období - provádí základní péči o pokojové květiny ve třídě, v rámci školy - vyseje/vysadí nenáročnou rostlinu a pečuje o ni; pozoruje a zaznamenává její růst, výsledky pozorování zhodnotí |
Základní péče o nenáročné rostliny - otírání listů, zalévání, kypření, výsev, výsadba. Pozorování přírody.
|
||
Příprava pokrmů |
|||
- připraví stůl na svačinu - prostře sváteční stůl pro spolužáky k oslavě svátků, narozenin, které oslavujeme ve škole - při svačině a drobných oslavách se chová vhodně |
Základy slušného chování při stolování. Základy úpravy stolu pro různé příležitosti.
|
||
PRACOVNÍ ČINNOSTI - 4. – 5. ROČNÍK (2. období) |
|||
Školní ročníkový výstup |
Učivo |
Průřezová témata, mezipředmětové vztahy |
|
Práce s drobným materiálem |
OSV 1,OSV 4, |
||
- tvoří z dostupných přírodnin |
Práce s přírodním materiálem |
EV 2, EV 3, EV 4 |
|
- vystřihuje, modeluje a lepí z kartonu a papíru |
Koláž. Papírové modely. |
||
- aplikuje v praxi jednoduché základy šití |
Základy šití. |
||
- zpracovává dle své fantazie modelovací hmotu, keramickou hlínu |
Návrh a zpracování keramického výrobku. |
||
- vytváří vánoční ozdoby; vánoční a velikonoční dekorace |
Vánoční a velikonoční ozdoby a výzdoba. |
||
- volí vhodné pracovní pomůcky, nástroje a náčiní vzhledem k použitému materiálu |
Pracovní pomůcky, nástroje a náčiní. |
||
- udržuje pořádek na pracovním místě; dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti při práci s drobným materiálem |
Zásady hygieny a bezpečné práce. |
||
Konstrukční činnosti |
|||
- provádí při práci se stavebnicemi jednoduchou montáž a demontáž - pracuje se stavebnicí podle slovního návodu, modelu, jednoduchého náčrtku - dodržuje zásady hygieny a bezpečné práce při práci se stavebnicí |
Stavebnice - montáž, demontáž, práce podle návodu
|
||
Pěstitelské činnosti |
|||
- předpěstuje, vysadí a ošetřuje vybranou zeleninu, okrasnou květinu na školním pozemku - samostatně provádí pozorování svého pěstitelského pokusu - ošetřuje podle pokynů pokojové rostliny - volí podle druhu pěstitelských činností správné pomůcky, nástroje a náčiní - dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti při pěstitelských pracích |
Pěstitelské práce, jednoduché pokusničení a pozorování. Péče o rostliny. Pracovní pomůcky, nástroje a náčiní pro práci na pozemku. Zásady hygieny a bezpečnosti na školním pozemku. |
||
Příprava pokrmů |
|||
- popíše základní vybavení kuchyně a jeho funkci - připraví samostatně jednoduchý pokrm ze studené kuchyně, jednoduché nápoje - dodržuje pravidla správného stolování, společenského chování v rámci školy - udržuje pořádek a čistotu pracovních ploch; dodržuje základy hygieny a bezpečné práce v kuchyni |
Vybavení kuchyně - nástroje, náčiní, přístroje, zařízení. Studená kuchyně. Nápoje. Stolování. Bezpečnost a hygiena v domácnosti. |
||
- poskytne první pomoc při drobném úraze; úraz hlásí učiteli |
První pomoc při drobných úrazech ve třídě, na školním pozemku, v domácnosti. |
||